Archief

Wat is artrose eigenlijk?

artroseArtrose is een aandoening waar steeds meer mensen onder lijden. In de volksmond wordt ook wel van gewrichtsslijtage gesproken. Het is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten steeds verder afneemt.

Dit heeft als gevolg dat bij bewegingen botten met elkaar in aanraking komen en over elkaar heen schuiven. Het gevolg hiervan is dat de persoon pijn tijdens het bewegen ervaart. Tevens zullen mensen steeds meer moeite krijgen met bewegen.

Doordat artrose steeds erger wordt is dit een aandoening waarbij sprake is van chronische pijn. Het is een symptoom waar mensen mee moeten leren leven. Tegen de pijn kunnen medicijnen geslikt worden, maar het is ook mogelijk om door ontspanningsoefeningen beter met de pijn om te kunnen gaan. Meer over pijnbestrijding op: http://www.vrijvanpijn.nl/pijnbestrijding-behandeling/

Handen, knieën, schouders, nek en heupen

In de meeste gevallen komt artrose voor in delen van het lichaam waar gewrichten vaak bewegen. In deze gewrichten zit kraakbeen en vloeistof tussen de botten om de beweging zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bij ieder mens neemt de hoeveelheid kraakbeen naarmate men ouder wordt af.

Het lichaam maakt dan uit zichzelf nieuw kraakbeen aan. Mensen die last hebben van artrose hebben een lichaam waarbij het kraakbeen niet snel genoeg aangemaakt wordt. Hierdoor krijgen zij last bij het bewegen. In de gewrichten is onvoldoende kraakbeen en door de aandoening neemt ook de cruciale vloeistof af. Het gevolg is dat botten en gewrichten tegen elkaar aan schuren. Artrose komt het meest voor in handen, knieën, schouders, nek en heupen.

Chronische pijnklachten als gevolg van artrose

bottenVoor mensen die last hebben van artrose is de ergste bijkomstigheid dat zij dagelijks met pijn te maken krijgen. Deze chronische pijnklachten als gevolg van artrose behoren vanaf dan bij de werkelijkheid die een artrose patiënt moet accepteren. Men kan medicijnen nemen om minder last te hebben van de pijn die het bewegen veroorzaakt.

Misschien dat iemand hierdoor ook beter in staat is om de oefeningen te doen, die de conditie verbeteren. Over de lange termijn moet het slikken van pijnstillers uiteraard zoveel mogelijk vermeden worden. Een patiënt doet er dan ook goed aan om zichzelf aan te leren om met de chronische pijn om te gaan.

No comments